Това обяви министърът на икономиката в оставка

Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и обяви, че започват масирани проверки за продажбата на веществото. 

„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.

Анестезиолог: Прекомерната употреба на райски газ води до увреждане на нервната система

Във връзка с това министърът е наредил няколко мерки. „Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи на онлайн продажба на това вещество”, обясни тя.

На местата, където бъде установена продажба, ще се издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва тази мярка го грози глоба от 25 000 лв.

„Законодателно в редица държави е уредено чрез забрани, ограничения. Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих ПГ на БСП - още днес, до часове, внася две думи поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца”, подчерта тя.

МЕЖДУ РАЯ И АДА: Предлагат мерки срещу продажбата нa райски газ (ВИДЕО)

Нинова се обърна и с апел към родителите да наблюдават децата си, да сигнализират денонощно в КЗП. Като обеща, че от Комисията ще реагират и спешно ще се отзовават на места, където е установена продажба.

По-късно през деня стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е внесла в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на т. нар. „райски газ“ от деца.

Какви са опасностите

Нинова се позова на доклад на Дирекция „Обществено здраве и здравен риск”, според който райският газ е изключително опасен. Той може да предизвика оток на мозъка, в някои случаи и смърт, смъртоносна интоксикация чрез задушаване, енцефалопатия, невропатия, води и до безплодие.

 

 

Мнението на експертите

Райският газ е евтино и леснодостъпно забавление, но крие големи рискове, смятат експерти. Обяви за продажбата на флакони има навсякъде в мрежата. Употребата им може доведе до сериозни последици, разказва психиатърът Цветеслава Гълъбова.

„Може да предизвика директно спиране на дишането, защото потиска центъра на дишането, тоест, може да настъпи внезапна смърт”, предупреди тя.

Една от най-опасните комбинации е с алкохол и други стимуланти. „Комбинациите, които се ползват - от марихуана, райски газ, след това психостимуланти, алкохол, буквално опустошават мозъка”, подчерта още Гълъбова.

Ефектът от флаконите с райски газ е не повече от минута, обясняват експерти. Краткото удоволствие обаче, макар и еднократно, може да крие сериозни рискове.

„Най-вече свързани с мозъка, може да се получи увреждане на мозъка при една по-силна употреба - няколко патрончета едно след друго”, посочи Александър Панайотов от Национален фокусен център по наркомании.

Експеримент на NOVA показва и колко лесна е продажбата на това вещество. С позволението на родителите си 15-годишно момче успя безпроблемно да си купи райски газ пред камерата ни.

Цялата история с 15-годишното дете, което си купи райски газ пред камерата ни гледайте утре сутрин в „Здравей, България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.