Такова мнение изрази депутатът от БСП преди началото на Националния съвет на партията

Партията трябва да върви към нови избори, тъй като едва ли ще се събере стабилно мнозинство, което да провежда политика в рамките на третия мандат. Такова мнение изрази депутатът от БСП Петър Мутафчиев преди началото на Националния съвет на социалистите. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Същото мнение изрази и Иван Таков. “Ако не се състави мнозинство в този парламент, най-вероятно ще се отиде на избори, въпросът е кога“, заяви Таков. Той добави, че няма да влиза в конституционни спорове кога трябва да бъде върнат мандатът. Таков заяви, че днес ще преценят не кое е най-доброто решение за БСП, а най-доброто за страната.

Той коментира колко дълго трябва да бъде задържан мандатът.

“При положение, че няма нагласа за съставяне на правителство, няма смисъл и прекалено дълго да се държи този мандат”, каза той. Таков подчерта, че мандатът е даден за съставяне на правителство, а не за решаване на други парламентарни проблеми. “Моето мнение е, че мандатът трябва да бъде върнат, когато се разбере дали ще има правителство или не. Трябва да бъде върнат като реализиран ако има вариант да се състави достатъчно парламентарно мнозинство и трябва да бъде върнат на президента като нереализиран ако няма 121 народни представители”, каза Таков. Той добави, че предстои да се разбере дали мандатът ще бъде върнат с име на министър-председател или не.

Политолог: Бавене на мандата ще вкара страната в конституционна криза

Днес партията обсъжда два варианта за действие. От „Позитано“ 20 не разкриха какви са опциите, но посочиха, че те са с хоризонт до края на работната седмица. Това означава, че БСП ще задържи третия проучвателен мандат до петък.

Решението на левицата идва на фона на напрежението между партиите, които доскоро преговаряха за общо управление. Разрива предизвикаха запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България" и последващото решение на „Има такъв народ“ да излезе от преговорите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.