Въпреки кризите по света, според ООН броят на столетниците расте

Животът в хармония с природата изглежда единственият начин за решаване на глобални проблеми. А и начин всички да бъдат здрави и доволни. Колкото и сериозни да са кризите в света в момента, все повече хора стават все по-стари. Според ООН броят на столетниците расте.

В световен мащаб има повече от половин милион, основно в 5 сини зони - Окинава в Япония, Икария в Гърция, Олиастра в Сардиния, полуостров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. Хората на тези места живеят по-дълго от средното.

103-годишната Джейн например се кълне в здравословното хранене и в ежедневните разходки от по 1 час, независимо от температурите навън.

85-годишната Кристин плува 18 дължини всяка сутрин. Бившата медицинска сестра вярва, че спортът я поддържа здрава и щастлива. А 82-годишният й съпруг - Джеймс, играе редовно бадминтон. Казва, че това го поддържа във форма. 

Каква е тайната на дълголетието - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.