Това обяви председателят на ПГ на партията Георги Свиленски

БСП връща третия мандат на президента неизпълнен в четвъртък в 10 ч. Решението на партията идва, след като депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” извадиха от дневния ред на парламента законодателната програма, предложена от БСП.  

„Опасността, която предстои пред държавата, от днес нататък е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и правителство”, коментира председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Управленската програма отпадна от дневния ред на парламента

Той посочи, че под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев, заедно парламентарните групи на ИТН и ДПС и „Възраждане” са саботирали и извадили от дневния ред предложената програма. И обясни: „Ясно стана, че „Възраждане” са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС”.

По думите на Свиленски от първия ден, в който от ИТН са заявили желание за разговори, „всичко е било едно лицемерно поведение” и никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство.

„Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател на КЕВР, без приети цени на топло и електроенергията и без лицензиране на операторите, остава в ръцете на тези, които днес саботираха България да има правителство”, добави той.

 

 

И подчерта: „Това са ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане”. Никой не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии. Никой не трябва да се съмнява - най-добре вижте гласуванията. ГЕРБ с „Възраждане”, „Има такъв народ” с ДПС”, обясни председателят на ПГ на БСП.

По думите му е станало ясно, че в настоящия парламент няма антикорупционно мнозинство, а „представители, които искат да защитават тези, които да се възползват от корупцията”.

„ГЕРБ, ДПС, „Възраждане”, „Има такъв народ” не искат да има КЕВР, не искат да има закони, не искат да има парламент, не искат да има правителство. Искат да има хаос и разруха в държавата”, заключи той.

Реакциите в парламента

„Болшевиците от дясно, от ляво, и техните внучета явно няма да прилагат други демократични методи. Не им са познати демократичните инструменти”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Нямате време, господа, нито ще има кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира”, обяви в пленарната зала председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Сигурно е вече, че вървим към предсрочни избори. Изцяло в правомощията на президента е да разпусне Народното събрание и да определи датата на новите избори”, посочи Петър Кулински от „Продължаваме Промяната”.

„Нека си дадем сметка, че отиваме на четвърти избори в рамките на 15 месеца, на фона на война. Това е поредната проява на абсолютната политическа неадекватност. Не съм изненадан, но това не ме прави по-малко загрижен за това как тази страна ще може да бъде управляема”, подчерта съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Това са на БСП глупостите. На председателски съвет им предложихме вариант за решение за шеф на КЕВР - те отказаха”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.