Вижте какво следва оттук нататък

България отива на предсрочни избори. Това стана ясно, след като днес БСП обявиха, че в четвъртък връщат неизпълнен мандата на президента. До отказа на социалистите се стигна, след като парламентът бламира предложението им за законодателна програма. 

Гласуването й в пленарна зала трябваше да е тест за БСП, който да им покаже дали ще успеят да съберат мнозинство сред депутатите, за да излъчат правителство, което да изпълни самата програма. Мнозинство се събра, но за да отхвърли разглеждането на програмата като точка от дневния ред. Предложението беше внесено от ГЕРБ и ДПС, а в залата подкрепа да се отхвърли дадоха депутатите от ИТН и „Възраждане”.

Трите партии, които досега оставаха в коалицията, обвиниха за края на парламента „Има такъв народ”. От партията на Слави Трифонов отвърнаха с контраобвинения за изтекли записи.  

Нинова: Направих всичко по силите си, сега отговорността е на президента

„Имахме програма и амбиции, но стана ясно, че в този парламент няма антикорупционно мнозинство”, заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

Обратът в решението на левицата дойде само ден след пленума на партията. Там единодушно социалистите решиха  да  предложат законодателната програма на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител се опита да  тества - ще събере ли необходимото мнозинство от поне 121 депутати за подкрепа на правителство.

Още в началото на пленарния ден депутати от опозицията бламираха предложението на левицата. С мотива, че опитът за сформиране на кабинет, не се приема с решения на парламента. 

„Правен нихилизъм, институционен нихилизъм”, каза Йордан Цонев от ДПС. 

„Болшевиките от дясно от ляво и техните внучета, явно не са им познати демократичните инструменти”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. 

„Никъде в правилника не е забранено НС да планира дейността си. Тук говорим за законодателна програма, за необходимото законодателство за следващите 6 месеца”, каза Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС, БСП. 

„Нямате време, господа, нито ще имате кабинет, нито ще реализирате тази програма”, зави Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. 

С 119 гласа програмата беше извадена от дневния ред. За това гласуваха ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”. С това и тестът за управленско мнозинство завърши неуспешно. А с него и надеждите за съставяне на кабинет. 

„Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че „Възраждане” са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. Ясно стана, че от първия ден, в който ИТН заявиха желание за разговори, всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство. Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател на КЕВР, без приети цени на топло- и електроенергия и всички, остава в ръцете на тези, които днес саботираха това България да  има правителство”, каза Георги Свиленски. 

Така за трети път в рамките на година левицата ще върне празна папка на държавния глава с неизпълнен мандат. 

След като БСП върне третия мандат, топката отново е в полето на държавния глава. Негово е решението колко още работни дни остават на 47-ото Народно събрание. Процедурата предвижда с един указ президентът да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет. Конституцията не е посочила срок, в който това да се случи.

Но от момента, в който Радев назначи служебните министри, започва да тече срок, в който те трябва да организират следващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент.

Така, ако разпусне Народното събрание още този понеделник,  първата възможна дата за избори е 2 октомври.

Сред възможните варианти още са - неделята на 9 или 16 октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.