На този фон инфлацията на Острова удари нов 40-годишен връх през юни

В Обединеното кралство отчетоха най-големия спад на заплати от около 20 години насам. Реалното заплащане е спаднало с 2,8% между март и май в сравнение със същия период на миналата година, сочат публикувани официални данни.

На този фон инфлацията на Острова удари нов 40-годишен връх през юни. Националното статистическо бюро на страната съобщи, че тя вероятно е била по-висока по някое време през 1982 г. - преди официалната статистика да започне да събира този тип данни.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Цените на горивата се увеличиха много в последните месеци заради войната в Украйна.

Всички големи световни икономики понесоха удара от пандемията и от инвазията на Русия. Великобритания обаче показва по-лоши резултати. Скокът в цените на храните и горивата доведе до невъзможност за посрещане на основни разходи, невиждана от десетилетия. Домакинствата с по-ниски доходи трябва да избират между храна и отопление, а все повече финансово затруднени хора отправят призив за подкрепа от правителството. Борис Джонсън обеща да отпусне субсидии на всяко енергийно затруднено семейство в размер на 400 паунда. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.