Акцията на полицията продължава

Полицейската акция в борба с пияните и дрогираните шофьори продължава. Само през последното денонощие са хванати нови 56 нарушители на пътя. Близо 9000 са проверените автомобили от началото на специализираната полицейска операция, насочена предимно към пияни и дрогирани шофьори. До момента са съставени малко над 2300 фиша и близо 650 акта. В рамките на изминалия ден са установени общо 24 водачи, качили се зад волана след употребата на алкохол. С дрога в кръвта са хванати 32-ма души, а един е отказал да бъде тестван. На този фон, една положителна тенденция - от началото на годината има 6 жертви по-малко за сравнение с миналата, отчитат от КАТ София.

За последното денонощие в София са направени 290 проби за алкохол на водачи на автомобили. От тях само 2 се оказват извън нормата. Не такава обаче е ситуацията при тези употребили наркотични вещества. От 24 проби, в близо 1/3 е регистрирано наличие на упойващи вещества.

„Има хора, които стават раздразнителни след употреба на наркотици. Като ги спреш, започват да чупят, да буйстват. Има други, които заспиват на волана”, обясни комисар Тенчо Тенев, началник на КАТ-София.

Хванаха 12-годишно дете да шофира товарен автомобил

За рутинна проверка в София е спрян автомобил с хасковска регистрация. А тестът на 26-годишния водач се оказва положителен за наркотици.

„Показа употреба на амфетамини, лицето е задържано към Военна болница за кръвна проба. После ще бъде задържан в Първо районно управление”, заяви Момчил Жеков, младши автоконтрольор.

Докато екип на КАТ тази сутрин установява обстоятелствата около възникнал инцидент, друг шофьор започва да снима действията им. Това провокира полицаите да направят проверка.

„При пробата се оказва, че мъжът е употребил кокаин и то в голямо количество. Същият започва да звъни на 112 и да се оплаква, че колегите едва ли не са му искали подкуп”, разказва Тенев.

Шофьорът е на 20 години и няколкократно му е отнемана книжката. Друг 33-годишен дрогиран шофьор, който никога не е имал книжка, задържа полицията в Сливен. До ареста му се стигнало след 10-минутна гонка, след отказ да спре. Преди това обаче удря паркиран таксиметров автомобил и прави опит да избяга.

Кола се разцепи при тежка катастрофа в София, има загинали пешеходци (ВИДЕО+СНИМКИ)

За все по-чест отказ от това водачи да бъдат тествани за наркотици, алармират от полицията.

„Причината е че ако има отказ няма да бъдат съдени. Ще има лишаване от управление, парична санкция, но няма да има досъдебни производства и дела срещу водачите и те предпочитат да откажат, за да не си навлекат една присъда”, обясни Тенчо Тенев.

По думите на шефа на столичния КАТ е нужна промяна в закона. Според него отказът също трябва да бъде подсъдим.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.