Според нея президентът няма да удължи работата на НС

Президентът Румен Радев е част от групата, която свали правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като беше при държавния глава, за да върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

Пред журналисти Нинова коментира критиката, която той отправи към кабинета в оставка заради хаос в енергетиката. „Той не е спрял да критикува това правителство от първия му ден. Въпреки, че той създаде основната партия в него - „Продължаваме Промяната”, отчете лидерът на БСП. Тя подчерта, че заедно с ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане” на кабинета не били дадени дори 100 дни.

СНИМКИ ОТ ВРЪЩАНЕТО НА МАНДАТА ВИЖТЕ ТУК

Тя призова Радев да обърне критиката си към „Има такъв народ”, чийто е министърът на енергетиката. „В последните месеци всички кризи в енергетиката се прехвърлят на всички други, но не и там, където им е мястото. ИТН и Слави Трифонов е излъчил министър Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме желание да носим отговорност за това”, категорична е Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че многократно са предупреждавали да не се спират преговорите с „Газпром”. По думите ѝ трябва да се намерят алтернативни доставки, но по никакъв начин да не се спират преговорите с руската компания. 

Оттук нататък Нинова каза, че отговорността е в президентската институция и апелира Радев да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблема. „Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри”, обясни тя. 

За трети път в рамките на година: БСП върна неизпълнен мандат 

По въпроса с избора на председател на КЕВР Нинова смята, че Радев няма да удължи живота на 47-ото Народно събрание. „Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде тази възможност на парламента”, е нейното мнение.

„Не съжалявам, че издигнахме Румен Радев за президент. Аз го издигнах персонално. Той дължи двата си мандата, първия особено, на БСП. Втория - и на други партии, които го подкрепиха. Гражданите да оценят неговата работа като президент”, каза лидерът на БСП.

Нинова обяви, че държавният глава не е поставил пред левицата въпроса представители на БСП да участват в служебен кабинет. „Допускам, че ще постъпи, както и първия път. Ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни”, подчерта тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.