Трима от всеки четирима младежи по света са без базови умения за работа, показва доклад на организацията

Трима от всеки четирима младежи от 92 държави по света нямат необходимите умения за работа. Близо половината от младежите в България на възраст между 15 и 24 г. нямат базови умения, необходими за средното образование. УНИЦЕФ и Глобалната комисия по образование призовават за спешни инвестиции за справяне с нарастващата криза в обучението и уменията на децата в световен мащаб.

„Голяма част от младежите у нас се чувстват готови да навлязат в професионалния свят, този проблем се дължи на няколко аспекта, Един от тях е, че няма достатъчно кариерно ориентиране. Липсват им и комуникационни умения”, сподели Денис Урумов, ученик в 91-ва Немска езикова гимназия и член на Младежкия съвет при УНИЦЕФ България.

„Този проблем е системен, той не се появява днес. Изследването прави опит да обобщи на глобално ниво как се справя България на фона на останалите държави. Ние сме горе-долу по средата. Но това показва криза на образованието”, категоричен е Ивайло Спасов - Директор по комуникация и социално развитие към УНИЦЕФ – България.

„Според мен един от главните проблеми в нашата образователна система е, че младите не разбират смисъла на знанията, които получават. Може би това е и причината за липсата на този интерес и мотивация при тях”, подчерта Йоана-Преслава Арабаджийска, член на Младежкия съвет при УНИЦЕФ България.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.