Социалистите отказаха да останат на разговор с Румен Радев

Остър конфликт между БСП и президента при връщането на последния мандат в този парламент!

Социалистите дадоха празна папка на държавния глава и отказаха да останат на разговор с него. Лидерката им Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че Румен Радев е сред хората, отговорни за падането на властта.

А президентът на свой ред заяви, че правителството оставя хаос в областта на енергетиката.

Парламентът реши да върне начело на КЕВР стария й председател Иван Иванов. И това стана едно от последните решения на 47-мото Народно събрание.

Последно заседание проведе днес и кабинетът „Петков”. Появи се и първата, непотвърдена официално, информация кой ще седне в министерските кресла в четвъртото служебно правителство на президента Радев.

БСП отиде на „Дондуков” 2, за да върне папката на президента - без име на кандидат за министър председател, с което и третият мандат е неуспешен.

„Представихме управленска програма на четиримата потенциални партньори. И за съжаление ИТН в последния момент оттегли в подкрепата. ПГ взе решение да не посочва кандидат за министър председател и връща мандата неизпълнен”, заяви Георги Свиленски.

Конституционната процедура продължи в добър тон.

„Първо искам да ви поздравя за положените усилия за намиране на решение в рамките на третия мандат”, каза Румен Радев.

Но след това дойде ред за тежък удар срещу правителството в оставка, част от което е БСП.

„Управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката на социалната политика, е най-тежкото наследство на това правителство”, заяви Румен Радев.

Докато тече обратното броене за парламента, Румен Радев постави ултиматум пред всички 240 депутати.

„За отговорност и намиране на  решение за председател на КЕВР по възможност още днес”, поиска президентът.

Лидерът на БСП поиска думата и така се очерта директен сблъсък - Корнелия Нинова - Румен Радев.

„Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежките месеци. В тази връзка, г-н президент, имате ли намерение да удължите работата на парламента, за да се реши този проблем?”, попита Нинова.

„Още веднъж призовавам НС да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица”, каза Радев.

Вицепремиерът Нинова отговори на обвиненията на президента вече отвън - пред президенството.

„Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия ден. Въпреки че той създаде основната партия в него „Продължаваме Промяната”. Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” не ни дадоха и 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали правителството”, каза Нинова. 

Нинова: Радев е част от групата, която свали правителството

Тя се обърна към Радев и заради посочения от него хаос в сектор енергетика.

„Президентът да не се оправдава с наследството, а да назначи министри, които да се справят с проблема”, каза Нинова.

И намекна за друго при избора на министри в служебното правителство.

„Допускам, че ще постъпи както и първия път - ще вземе някой представител на социалистите зад гърба ни. Но да се знае, че БСП не участва в този кабинет”, каза Нинова.

С един указ президентът разпуска 47-ото Народно събрание и назначава дата за предсрочните парламентарни избори. Очаква се това да стане в началото на следващата седмица. А първата възможна дата за избори е 2 октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.