Недоволни се събраха на 20 точки в цялата страна

Продължава протестът на пътните строители. Предвид предизвестения край на работата на Народното събрание, от браншовата камара „Пътища” са на мнение, че е реалистично изменението на Закона за обществените поръчки, с което да се разреши на следващия Министерски съвет да приеме методиката за индексация и по техните думи да се спасят редица строителни обекти. Под риск са поставени близо 10 млрд. лева., обясняват още пътните строители.

Вторият ден от протеста премина отново на 20 точки в цялата страна. В София демонстрацията беше определена от самите протестиращи като символична. Те разпънаха палатков лагер зад сградата на парламента и проведоха шествие по Околовръстния път.

А по време на шествието на тежката техника в Благоевград се стигна и до инцидент. Камион удари автомобил, в който пътувало семейство с бебе.

Камион блъсна кола с бебе на протеста на пътните строители в Благоевград (ВИДЕО)

Протестът в София премина символично, като този път беше издигнат палатков лагер зад сградата на Народното събрание.

„За разплащането с фирмите очевидно ще трябва служебното правителство да направи нещо. Най-същественото е да се намери подход след 30 септември републиканската пътна мрежа да се поддържа”, каза Стефан Чайков, председател на Браншова камара „Пътища”.

Сред протестиращите излязоха и депутатите от „Има такъв народ”, а исканията им остават без промяна.

„Протестираме да отпуснат дължимото, където има да взимаме”, каза Васил Адов.

„От 5 месеца не съм взимал пари. Знаете ли как се живее?”, пита Данчо.

В Бургас тежкотоварна техника затрудни движението на влизане в града. Ако не бъдат чути, строителните работници планират дългосрочни протести.

„Засега нямаме съкращения на персонал. Но в рамките на дни някой трябва да ни обърне внимание и да ни се изплати изработеното”, каза Андон Михалев.

На АМ „Марица” в Хасковско пътните строители също изразиха недоволството си, вече на три локации от пътя. Протестите продължават и утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.