"Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите", смята председателят на Националната пациентска организация

Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение на употребата на наркотични вещества. Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.  

„В много държави по света броят на починалите от употребата на наркотици намалява постепенно. В България през последните години знаем, че загиналите и по пътищата, и от дрога се увеличават. Обяснението е просто. Ние сме една от малкото държави по света, които, вместо да лекуват зависимите, защото наркоманията е заболяване, ги вкарва в затворите. И си мислим, че като правим масово тестове и изкарваме колко много са положителните проби, ще се преборим с проблема. Очевидно това не е така”, посочи д-р Хасърджиев.

По думите му употребата на дрога в дискотеките е масово явление. „Няма какво да се крием. Няма как да не коментираме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува, човек търси някаква форма на забавление извън реалността. Наркотици винаги ще има. Ние не можем изцяло да решим този проблем. Но това, което можем да направим, е да намалим вредата. А това няма да стане със спирането на улицата и затварянето на млади хора”, подчерта той. И допълни: ”Необходима е информация и превенция”.

Той коментира и проучването, според което учениците у нас започват да пробват наркотици още на 14-годишна възраст. „Неотдавна направихме подобно проучване и за тютюнопушенето. В страната е забранено дори да питаш деца за това, защото нашето пуританско общество смята, че така ги стимулираме да пушат. Но те, така или иначе, опитват от тези работи. Въпросът е дали са подготвени и дали знаят как да се пазят и към кого да се обърнат, на кого да се оплачат? За пореден път, по отношение на райския газ, се опитваме чрез забрани да се борим не с истинските престъпници, които са виновни за разпространението на дрогата навсякъде”, смята д-р Хасърджиев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.