Двамата са обсъдили най-горещите международни теми

Повече от два часа е продължил телефонният разговор между президентите на Съединените щати и Китай. Двамата разговаряха в момент, когато Джо Байдън търси нови начини за работа с надигащия се като глобална сила Пекин. Китайският лидер Си Цзинпин и американският му колега са се съгласили да се срещнат лично. 

Двамата са обсъдили най-горещите международни теми, като войната в Украйна, двустранните търговски отношения и все по-актуалната тема Тайван. През последните дни се говори все по-често за статута на острова. Според Пекин Си Цзинпин е заявил на Байдън, че „който си играе с огъня, в крайна сметка се опарва".

“За мен е много важно, както казах и на други световни лидери, когато ме попитаха за нашите отношения - че винаги сме общували един с друг много открито и честно. И че никога не сме приключвали разговор с усещането, че не знаем какво си мисли другият”, за американският президент Байдън.

“Двамата проведоха откровен разговор, петият между тях. Те искаха да се уверят, че ще продължат диалога и ще поддържат отворени линии за разговор. Двамата обмениха и мнения за войната на Русия в Украйна и глобалното въздействие, което тя има. Относно Тайван, президентът Байдън подчерта, че политиката на Съединените щати не се е променила и Съединените щати категорично се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайван”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.