Той апелира за това по време на своя изява за равносметката от приключващата политическа година

Откажете се от вратовръзката - това беше призивът, който премиерът на Испания Педро Санчес отправи в петък по време на своя изява за равносметката от приключващата политическа година. Апелът беше насочен към всички членове на изпълнителната власт, държавни служители и частния сектор. Целта - да се пести енергия, обобщава в свой материал испанската телевизия "Секста", цитирана от БТА.

"И преди да завърша, бих искал да обърнете внимание, че не нося вратовръзка. Това означава, че всички можем да пестим енергия. Помолих министрите, всички държавни служители и частния сектор, ако все още не са го направили, да не носят вратовръзки, когато не е необходимо, защото по този начин ще се справим и с пестенето на енергия, което е толкова необходимо в нашата страна", заяви председателят на испанското правителство.

Хановер спря топлата вода във всички обществени сгради

Идеята, че неносенето на вратовръзка ще позволи по-малка употреба на климатици, не е нова. През юли 2011 г. бившият министър на промишлеността Мигел Себастиан защити подобна мярка, когато се качи на трибуната на Конгреса на депутатите без вратовръзка и влезе в конфликт с тогавашния председател на долната камара Хосе Боно по повод използването на този аксесоар в парламента. Тогава Себастиан оправда този жест от трибуната с мотива, че е необходимо да се положат усилия по отношение на температурата в сградите, за да "не се разхищава" енергия, припомня в. "Мундо"

Според Себастиан това е начин да се спестят разходи за климатизация и да се повиши осведомеността относно отговорното използване на климатици през лятото. Той обясни, че с всеки градус, с който се увеличава климатичната инсталация, се постига 7 процента икономия на енергия. Себастиан отправи критики заради ниската температура в Конгреса и още на първия ден, в който отиде там без текстилния аксесоар, беше смъмрен от Боно, който го помоли да си го сложи.

Албания се готви за режим на тока

В петък Санчес съобщи също, че в понеделник правителството ще одобри пакет от спешни мерки за енергийна ефективност и икономии. "Пестенето на енергия е задача на всички и е приоритет", заяви председателят на правителството и подчерта, че намаляването на сметките за енергия допринася "за намаляване на зависимостта от агресора Путин и за огъване на инфлационната крива", каза Санчес, цитиран от обществената телевизия РТВЕ.

Политици от Народната партия разпространиха текст, в който се отправя критика към Санчес, че след като е поискал от испанците да свалят вратовръзките си с цел пестене на енергия, се е качил на хеликоптер, за да измине разстоянието от 25,8 км между двореца Монклоа и военновъздушната база Торехон. Според текста пътуването е спестило на министър-председателя едва 10 минути в сравнение със същото пътуване с автомобил. За това разстояние с кола е щял да изразходи около 5 литра дизел, а не 180-те килограма керосин, изгаряни от военния хеликоптер, се посочва в текста, цитиран от в. "Паис".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БТА