Край на руската блокада за плавателните съдове

Край на руската блокада за корабите с украинско зърно. Първият плавателен съд, натоварен с царевица, отплава днес от пристанището в Одеса. Русия блокира украинските портове в началото на конфликта, но сега двете страни се договориха за безопасен коридор за кораби със зърно. Очаква се това да облекчи световната продоволствена криза и да намали цените на пшеницата и хляба.  

Корабът „Разони”, който плава под флага на Сиера Леоне, тръгна от  Одеса с 26 000 тона царевица. Това е първият плавателен съд, който напуска украинското черноморско пристанище от пет месеца насам. Момент на облекчение за екипажа на кораба.

„Усещането е невероятно. Чувствам се отново свободен да се върна у дома, след като преживях цялата блокада и опасностите, пред които бяхме изправени по време на ракетния обстрел на пристанището”, каза Абдула Дженди, който е бордови инженер на кораба „Разони”.

Русия обстрелва пристанището на Одеса само ден след подписването на споразумението за безопасен коридор миналия месец. „Честно казано, притеснявам се от морските мини. Трябват ни два-три часа, за да напуснем украинските води. Надяваме се, че няма да се случи нищо и че няма да направим някоя грешка”, добави Абдула.

Още 16 други кораба имат готовност да отплават от украинските пристанища. В Twitter и украинският външен министър определи днешния ден като „ден на облекчение за света, особено за нашите приятели от Близкия Изток, Азия и Африка“.

Коментар дойде и от официален Кремъл. „Фактът, че първият кораб отплава, е позитивна новина. Това е добра възможност да тестваме това, което договорихме в Истанбул. Да се надяваме, че и всички страни ще спазват задълженията си”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и Украйна доставят около 40% от пшеницата за Африка, но войната доведе до недостиг от близо 30 милиона тона храна за континента. Евросъюзът приветства изпълнението на споразумението.

„Това е първата стъпка към облекчаване на продоволствената криза, която беше задълбочена от руската агресия. Негативните последствия от руската агресия срещу Украйна и блокирането на украинските пристанища, засягат най-уязвимите хора - в Африка, Азия и в Близкия Изток”, подчерта говорителят на Европейската комисия Петер Стано. 

Договорката за безопасен коридор за зърнените доставки отне два месеца. Тя беше постигната с помощта на ООН и Турция и засега е в сила за 120 дни.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.