Дипломатът прогнозира намеса на Руся и предизборната ни кампания

„Всяко напрежение близо до границите ни е  проблем за България. България е признала Косово като независима държава. От българска гледна точка това са отношения между две независими държави – в такава ситуация най-добре е да се деескалира напрежението – това е най-разумният подход и това е подходът, който се възприе от НАТО, от ООН и България подкрепя този път". Това каза в предаването „Твоят ден на NOVA NEWS дипломатът Стефан Тафров.

Сирени за въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово (ВИДЕО)

За договарянето ни на газ със САЩ и готовността на Русия да договаря синьо гориво отново с България той коментира: „Трябва да продължим отвързването от руската зависимост, защото Русия използва газа за политически цели и това е рисковано”.

По думите на дипломата няма гаранции, че дори и страната ни да се съгласи с променените едностранно условия от страна на "Газпром",  по политически причини доставките няма да бъдат прекратени. Той посочи, че това вече се случва с много други страни и заключи: "Политическият риск да се разчита на "Газпром" е много висок и не може да бъде понесен от България”.

България временно закрива консулството си в Екатеринбург

След експулсирането на руски дипломати от страната ни Стефан Тафров прогнозира, че ще има и други ответни действия, освен затварянето на консулството ни в Екатеринбург.  "Вероятно ще се опитат чрез тези действия да окажат въздействие върху предизборната кампания в България, както са правили нееднократно. Ще се опитат, разбира се, те имат свои интересеи в България, да бъдат такива действията, че да не увредят допълнително руските интереси в България. Ще видим. Не съм оптимист, те са абсолютно безогледни и безскрупулни. Какво искате от един авторитарен фашистки режим, като този на Путин?”

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.