Причината е приносът им за нейното „демонизиране”

Москва обяви, че налага санкции на 39 британски политици, официални лица и представители на бизнеса и медиите, като им забранява да посещават Русия заради техния принос за нейното „демонизиране”, предаде БТА, цитирайки агенция Ройтерс.

Сред санкционираните са лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, бившият премиер Дейвид Камерън и изтъкнатите телевизионни журналисти Пиърс Морган, Робърт Пестън и Хю Едуардс. Новите 39 имена се добавят към имената на над 200 британци, предимно водещи политици, на които вече е забранено да влизат на руска територия.

Путин: В ядрена война няма да има победители

Тези забрани за пътувания, каквито Русия е наложила и на западни държави в отговор на санкциите срещу нея заради нашествието в Украйна, са до голяма степен символични. Отношенията между Русия и Запада са вече на крайно ниско равнище и едва ли някой от санкционираните ще пожелае да посещава Русия, коментира Ройтерс.

Но външното министерство в Москва се зарече, че ще продължи да добавя имена в списъка. А руската генерална прокуратура обяви междувременно за „нежелана организация” базираната в Лондон Фондация „Калверт 22”. Тази организация, основана пред 2009 г. от рускинята Нона Матеркова, се занимава с насърчаване на културата и изкуствата в Русия и Източна Европа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БТА