Технологията предлага персонализиран начин за проследяване на жизненоважни функции

Южнокорейски учени създадоха електронно мастило за татуировки.  Сребристи пеперуди или други дизайни, изрисувани върху кожата с мастилото, направено от течен метал и въглеродни нишки, могат да помогнат за проследяване на жизненоважни показатели и функции, касаещи човешкото здраве.

Технологията все още е в ранните си фази на изпитание, но екип от учени от Корейския институт за науки и технологии се надява, че един ден технологията може да предложи персонализиран и ненатрапчив начин лекарите да наблюдават здравословното състояние на пациентите си.

Мастилото действа ефективно, като създава електрическа верига върху кожата. Може да бъде свързано с устройства за наблюдение на сърдечната дейност, сензори, които анализират потта, както и да действа като нагревател за физиотерапевтични цели.

За да направят мастилото, изследователите са използвали течни метални частици на базата на галий - мек, сребрист метал, използван също и в полупроводници или в термометри като нетоксична алтернатива на живака. Декорираните с платина въглеродни нишки помагат за проводимостта на електричеството, като  осигуряват и здравина.

Учените са категорични, че мастилото е биосъвместимо, което означава, че не уврежда тъкани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс