ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ: Има ли вариант за по-малко поскъпване?

КЕВР ще провери дали са спазени всички изисквания при заявлението на „Булгаргаз” за рекордното увеличение. Въпреки това от регулатора признаха, че най-вероятно ще трябва да утвърдят цената от почти 300 лева за мегаватчас. И настояха служебното правителство да действа бързо, за да се осигурят необходимите количества газ не само за близките месеци, но и през зимата. Регулаторът и „Булгаргаз” имат разминавания откъде да идва газът.

„Цифрата е фрапиращо висока. Единствената, може би, добра новина е, че това се случва август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителен сезон”, каза Иван Топчийски от „Булгаргаз”.

Преди да вземе решение, енергийният регулатор ще провери има ли механизъм за намаляване на цената. Прогнозите обаче не са оптимистични.

„Комисията ще направи всичко възможно в рамките, разбира се, на това, което може да се направи, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ в България”, каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

Новият кабинет създаде кризисен щаб за енергетиката

Ако цените на пазарите продължават да растат и осигуряването на газовите доставки е проблемно, може да се стигне и до ново увеличение на цената на парното и топлата вода от 1 януари. От 1 юли те вече скочиха средно с 30% за страната.

„Считаме обаче, че мерките, които се надяваме да предприемем, както и да се надяваме едно успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия”, заяви Иванов.

За да се избегне това, от КЕВР настояват да се търси дългосрочен договор, който да позволи по-голяма предвидимост в ценообразуването. Иван Иванов обясни, че и сега „Булгаргаз” купува руски газ чрез посредници, който обаче е 20% по-скъп. Регулаторът и държавната компания се разминават в това дали трябва да се подновят отношенията с „Газпром”.  

„Все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията. Има вероятност, това е един казус, който не е затворен напълно”, обясни Топчийски.

„Не съм на мнение, че ще бъдат възстановени доставките на руски природен газ. Ще се мине през трудна зима. Такава предстои за цяла Европа”, допълни още председателят на КЕВР.

Точно заради това икономистите разкритикуваха „Булгаргаз”, че не е осигурил доставките на втечнен газ, а изчаква да види как ще се развие ситуацията с „Газпром".

Експертите настояват и за друго – да се действа съвместно с Гърция, за да се осигури възможност за разтоварване на втечнен газ. Южните ни съседи имат терминала в Ревитуза, където обаче много трудно може да се намери свободен капацитет.

Министърът на енергетиката проведе спешна среща с КЕВР

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.