Според обвинението той e присвоил 10 млн. лв. от „Топлофикация” - София

Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, отново се изправи пред Темида. 13 години след началото на делото за пране на пари, Софийският градски съд обяви присъдата. На първа инстанция той е осъден на 7 години затвор и 20 хил. лв. глоба, въпреки че прокуратурата поиска 10-годишна ефективна присъда. Бившият шеф на "Топлофикация"-София няма да има право да заема държавни постове в продължение на 6 години.

СНИМКИ ОТ СЪДА ВИЖТЕ ТУК

Според обвинението Димитров присвоил 10 млн. лв. от „Топлофикация” - София, които след това превъртял в различни сделки. Съдът отнема от него 19 млн. лв. в полза на държавата. Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова. Тя обаче почина преди да чуе присъдата. 

По думите на прокурора причината за намалената присъда (7, вместо 10 години – бел. ред.) е, че делото се е проточило във времето.

На този етап прокуратурата не знае дали ще обжалва решението на съда. А Валентин Димитров напусна съдебната зала безмълвно, както и дойде.

За да остане на свобода Димитров трябва да плати и 3000 лв. парична гаранция. Решението на съда не е окончателно. Това е втората осъдителна присъда от общо четирите дела, които се водеха срещу него. През 2012 година Апелативният съд го оправда по обвинението за източване на "Топлофикация". Процесът за валутни престъпления катастрофира още на първа инстанция. Прокуратурата отбеляза успех само по обвинението за безстопанственост. Валентин Димитров получи и изтърпя присъда от  3 години затвор за това, че като шеф на дружеството си купувал синьо сирене, поръчал луксозни календари, както и че инсталирал в кабинета си джакузи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.