Има загинали. Румъния изпрати хеликоптери за ранените си граждани

Тежка катастрофа между автобус с румънска регистрация и лека кола с - нидерландска, е станала около 2:00 часа в нощта на 6 август на пътя Велико Търново - Русе, в участъка между селата Куцина и Поликраище. Има 4-ма загинали и 8 ранени, пътували с автобуса. Три от жертвите са румънци, а един е турски гражданин.

Румъния изпрати пет медицински хеликоптера, които кацнаха на летище "Горна Оряховица".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По първоначални данни автобусът, управляван от турски гражданин, удря лекия автомобил, който е бил спрял на аварийна площадка, след това се удря в дърво и е спрял може би след още около 140 метра. В спрялата кола, управлявана от български гражданин и с още двама души в нея, по време на удара не е имало пътници.  

9 души са били откарани във великотърновската болница. Единият е бил с по-леки травми, затова е освободен за домашно лечение. Останалите - жени и мъже, под 60-годишна възраст - са приети  за лечение. "Един беше в тежко състояние – с тежка черепно-мозъчна травма и екзитира рано тази сутрин. Останалите са обгрижени и обслужени от нашите екипи, стабилизирани са, извършени са първични хирургични обработки. Петима от тях са румънски граждани, другите са турски", разказа д-р Попов от Великотърновската болница.

Румънските граждани са извозени с вертолети от тяхната "Спешна помощ". "Травмите са тежки, но пациентите бяха стабилни. Смятам, че ние можехме да завършим лечението им в нашата болница. Но консулът на Република Румъния ни информира, че такъв е техният протокол за спешна помощ - щом има пострадали граждани в чужбина, те имат ресурса и възможностите да си ги извозят за долекуване в техни болници". Два от хеликоптерите вече са кацнали в болница в Букурещ, съобщи докторът.

Турските граждани остават в болницата, те са в стабилно състояние. "Ние не може да установим самоличността, помагат ни органите на вътрешните работи, тъй като част от тях са докарани без лични документи", допълни Попов. По негова информация всички ще останат, колкото е необходимо, но със сигурност 72 часа, за да се проследят евентуални последици, тъй като всички са с контузия на мозъка.

Пътят в участъка беше временно затворен. На място имаше екипи на полиция, пожара и "Спешна помощ", които е трябвало да се справят с освобождаването на затиснатите хора.

В автобуса, който е румънски, са пътували общо 27 човека, от които 2-ма шофьори  - основно румънски граждани и 6-ма турски. Те са се връщали от екскурзия в Турция. Навлязли са в България около 22 часа.

"Двамата водачи са задържани за 24 часа и се изясняват действията им. Основно към техните действия е насочена преценката на доказателствата", съобщи наблюдаващият прокурор Илиян Благоев. Взети са им кръвни проби, а резултатите им ще бъдат оповестени на по-късен етап.

 

 

Причините са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжната прокуратура във Велико Търново. 

"Извършен е оглед. Работи се по всички версии – както човешка грешка, вина на шофьора, така и техническа неизправност и всички останали, които биха допринесли за това произшествие", каза следователят от НСлС Бранимира Вергова.

Разследването на тежкия пътен инцидент е поето от следователи от Национална следствена служба. Направен е оглед, извършват се множество разпити. 

Часове след възникването на катастрофата експерти на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ започнаха инспекция на място. Първоначалният оглед е показал, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. 

Всички констатации ще бъдат обединени в доклад и ще бъде изпратен в най-кратки срокове до компетентните институции, заедно с всички предходни констатирани проблеми и препоръки за път I-5 в участъка Русе-Велико Търново. Инспекцията продължава, обявиха от агенцията. 

Ограничението в този участък на пътя е 90 км.в час, бе съобщено на брифинг на местопроизшествието. А в 19 часа оттам зам.-министърът на транспорта Николай Найденов  коментира пред NOVA: „Тахографът на автобуса не е намерен към настоящия момент, нашите служители продължават да го търсят".

Найденов добави, че автомобилът е лицензиран и фирмата има официален лиценз по информация на румънските власти. "Към настоящия момент може да се установи, че няма спирачен път, но не тряба да се произнасяме преди да приключат следствените действия по този тежък пътен инцидент", каза още служебният заместник-министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.