Бившият министър на правосъдието смята, че с наследника ѝ гледат в една посока

"Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и търсенето на неговата отговорност вече е поставен на обществен дебат и е във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното становище, но не стигна времето да бъде окончателно приет”. Това каза в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието в кабинета „Петков”.

Механизмът е разработен много внимателно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тема и Конституцията. „Прокурорът, който ще разследва главният прокурор, няма да е командирован. Това ще е съдия, който ще бъде временно преназначен за действащ прокурор", посочи Йорданова. По думите ѝ той ще бъде определен по обективен, прозрачен начин и той професионално да не зависи от главния прокурор нито по време на  своята работа, нито по време на кариерното си развитие след това. 

Йорданова отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие. А наследника си в служебното правителство Крум Зарков коментира така: „По важните приоритети в правосъдието ние гледаме  в една посока. Вярвам, че по приоритетите тук ще има приемственост”.

„Предстои да видим какви решения ще вземе служебното правителство. ДБ има ясна позиция, че в интерес на обществото е да има диверсификация на различните енергоизточници, включително и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка назад”. Най-големият ѝ страх за тази зима е: „България да няма действащ стабилен парламент и избрано редовно правителство. Именно те са най-добрата рецепта за справяне с тези кризи”.

Тя прогнозира, че следващият парламент ще е труден. Йоданова обаче посочи, че изборът на парламентарната квота към ВСС, както и Инспектората към него, са конституционно задължение на парламента. "Ще продължа да настоявам в парламентарната квота да не могат да влизат действащи прокурори и следователи.Трябва да се отвори ветрилото, да се включат професионалисти от Академията, от другите юридически професии".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.