"Газ може да спестим чрез оптимизация на топлофикациите", категоричен е президентът на КНСБ

Необходима е актуализация на бюджета, за да се осигурят 500-600 млн. лв. за компенсации за бизнеса. Трябва да се направи и всичко възможно, за да се осигури газ по всички възможни начини. А синьо гориво може да се спести чрез оптимизация на топлофикациите. Това заяви в предаването „Офанзива” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Не е сигурно че газът, който бившите управляващи твърдят, че са осигурили – е осигурен. Въпросът е и на каква цена е той”, посочи той. 

По думите му цената за мегаватчас на влизащото в страната ни синьо гориво ще бъде над 300 лева. „Газ трябва да се осигури по всички възможни линии. И кризисния междуведомствен щаб трябва да даде решения. Първият проблем е как да се осигури топлото. Тук има решение, което никой не вижда - "Топлофикация-София" трябва да спре да произвежда ток. Той е над 1000 лева за мегават. При скъпа газ да произвеждаш още по-скъп ток е безумно”.

Според него с оптимизацията вътре в топлофикациите 15% от газта може да бъде икономисана. „Това е сериозен подход, който трябва да намали консумацията на газ и така да даде възможност да не се  увеличава цената на топлото, както всички експерти вещаят”.

Димитров беше категоричен, че страната трябва да е сигурна, че може да понесе предстоящите разходи за газ. „Бюджетът трябва да мине през втора актуализация. Газовите и енергийните компенсации трябва да се заложат като допълнителни разходи. Те трябва да са за минимум 500-600 млн. лв. Дали ще е с цената на увеличение на приходите заради по-високата инфлация, или ще стане чрез преструктуриране на капиталовите разходи, които няма да бъдат изпълнени – това е въпрос на сметки, които финансовият министър трябва да направи”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.