Според него, ако няма газ, зимата може да се стигне до срив на електроенергийната система

„Има нарушения на Устава на БСП при тримата министри в служебния кабинет, членове на БСП”.  Това каза в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS Таско Ерменков от Изпълнителното бюро на БСП. Той поясни, че в устава е написано, че когато има предложение за министри, те трябва да бъдат утвърдени от Националния съвет. „Никой не ги е изключил и няма намерение да ги изключи нито от БСП, нито от Националния съвет”, подчерта обаче Ерменков за съпартийците си Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева. 

В тълкуване на хода с назначенията той избегна израза "нож в гърба" на БСП от страна на президента и посочи: „Въпросът дали е конфликт между Радева и Нинова, според мен прекаленото му персонифициране в 2 имена води до принизяване на процесите, които текат, защото те са доста по-дълбоки и стратегически по отношение вижданията за развитие на лявото в България”.

Ерменков призна, че в момента има противопоставяне и опити за разделение на БСП „на правоверни и неправоверни”. „Тези опити няма да успеят, защото партията не е партия на Нинова, не е партия на Илияна Йотова, нито е партия на Радев. Тя е на 131 г. и е надживяла всички имена, които са я управлявали”, подчерта социалистът.

Той коментира и положението в енергетиката с думите, че „не е розово” и призова за това да се говори с имена. „Говоря за министъра на енергетиката от ИТН”. „Ако ние не си оправим нещата с газа, ако не седнем и не разберем, че газ може да има навсякъде, но първо той трябва да стигне по някакъв начин до България и второ трябва да бъде на поносима цена, нещата не само ще бъдат към апокласипсис, а може да разберем какво значи да е студено и тъмно”.

На въпрос дали е възможно да стигнем до режим на тока тази зима, той отговори: „Ако нямаме газ, което означава, че Топлофикациите няма да могат да работят и хората няма да има с какво да се  отопляват, освен с електроенергия, то ние не само че може да имаме режим на електроенергоията, може да имаме срив на електроенергийната система”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.