Служебният МВР министър с инициатива за издирване на тлеещи конфликти и изземане на незаконни оръжия

Повдигнати са две обвинения на задържания за тройното убийство в пловдивското село Рогош. Едното е за квалифицирано убийство на повече от едно лице със средства и по начин, опасни за живота на мнозина. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Това съобщи Галина Андреева от Окръжна прокуратура – Пловдив на брифинг в селото. 

Мъжът е на 39 години. Той се е укривл в дома на майка си, където е завел и своето семейство впоследствие. В момента на задържането му е бил въоръжен. Алкохоната му проба е била отрицателна, допълниха от прокуратурата. 

Задържан е извършителят на тройното убийство в Рогош

Оръжието и боеприпасите му са иззети.  Извършен е личен обиск. Той е задържан за 72 часа след повдигане на обвинението. "Тече разпит, той дава обяснения по случая", посочи Андреева. Разпитани са и свидетели, приобщени са множество веществени доказателства. 

"Предисторията на случая е имотен спор между близки роднини", посочи прокурорът като обясни, че ескалирането на напрежението е дошло от търсене на правата от едната страна по отношение на имота. Тепърва предстои да се устаноив дали той е законен или не.

По обвинението Законът предвижда наказание от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна  -за убийството. И лишаване от свобода от 2 до 8 години за незаконното притежание на огнестрелно оръжие.

Още в началото на седмицата служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е рапоредил на ръководствата по места да се издирят такива  случаи и да се осъществи максимална превенция.

„За съжаление тук времето ни изпревари. Това, което отчитам като слабост, е именно превенцията в този случай, която контрастира с изключително професионалните действия на полицията след извършване на деянието. Те могат да бъдат похвалени", каза Демерджиев.

Той допълни още, че в посока превенция с прокуратурата са набелязали мерки и решения, включително свързани за намиране и изземане на подобни оръжия, които мога да служат за подобен тип престъпления.

"Не говорим за конкретни махали, а за стари, тлеещи конфлкикти, подобни на този, който не е от вчера, който е ескалирал вчера. Там, където има подобни конфликти, има опасност те да се възпламенят, ние ще вземем мерки, включително ще търсим дали страните по тези конфликти разполагат с такъв тип оръжия". 

За случая в Рогош се извършва проверка в тази посока. "Мен лично ме интересува имало ли е в последните години такива сигнали и взети ли са адекватните мерки. По действията, които ще предприема, ще разберете, ако се установят такива действия или бездействия на служители на полицията, по някакъв начин допринесли за този инцидент, незабавно ще се вземат метрки, ще се наложат съответните наказания", категоричен е министърът.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.