Поредица от спешни и важни задачи стоят пред служебното правителство на Гълъб Донев

Старт на интензивна политическа седмица. Поредица от спешни и важни задачи стоят пред служебното правителство на Гълъб Донев. Основен проблем е осигуряването на газовите доставки. В неделя опасения във връзка с предстоящата зима изрази и вицепремиерът по управление на европейските средства. Според Атанас Пеканов липсата на сигурност в доставките ще доведе и до сериозни икономически загуби и катастрофални последици през зимата. Пеканов увери, че кризисният щаб прави възможното този сценарий да бъде избегнат и не изключи възобновяване на доставките от газпром.

От ГЕРБ бяха категорични - България трябва да има своята 100-процентова енергийна независимост. „Демократична България” са още по-твърди в позицията си - връщане към „Газпром” не трябва да има, а протестите срещу такова решение ще продължат.

Притеснителна енергийна  прогноза на вицепремиера  Атанас Пеканов. По думите му проучвания показват, че нашата икономика ще бъде най-сериозно засегната от липсата на достатъчнo количества - от 2-4 процента загуба на брутния вътрешен продукт. Но увери- енергийният щаб прави всичко възможно този сценарий да не се случи. Той не отговори категорично дали  това включва възобновяване на доставките  от Газпром. Тема, която предизвиква сериозен спор  в политическото пространство. 

Пеканов: Първото плащане по Плана за възстановяване очакваме наесен

Най-тежката задача пред служебното правителство - енергийната сигурност,  продължава да предизвиква  напрежение. Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че кабинетът прави всичко възможно  да имаме достатъчни количества газ за зимата.   „Трябва да се подготвим за най-лошото, а да се надяваме, че то няма да се случи. Липсата на достатъчно количества газ ще доведе до икономически загуби. И тук икономистите спорим дали ще са лоши последиците или катастрофални”.

Пеканов увери, че диверсификацията е приоритет за правителството. Така  интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен в срок. „Трябва да търсим други дългосрочни алтернативни източници, тъй като Русия не е най-надеждния партньор. Ако ме питате за личното ми мнение  дали е добре да продължим търговски връзки с Русия, може би с оглед на руската агресия не е морално. Но в същото време редица европейски страни продължават, защото явно са сметнали, че е в техен интерес. Тоест няма нищо антиевропейско в това”.

Според ГЕРБ не трябва да се стига до тази стъпка и експертите в служебното правителство трябва  да осигурят 100-процентова диверсификация.

“Независимо от това, че “Газпром” дава добри цени и досега е бил партньор на България, все пак това е компанията, която Путин използва за упражняване на външна политика. Това е недопустимо”, посочи Деница Сачева.

Сачева: Протестите за неподдържани пътища и пътните инциденти ще продължат

„Демократична България” са още по-категорични и смятат, че има 3 лесни стъпки  за решаване на проблема– завършване на газовата връзка с Гърция, резервиране на капацитет на гръцкия терминал „Ревитуса” за танкери с втечнен газ и преговори с Турция за използване на количества.

„Тези 3 стъпки ще ни гарантират спокойна зима, просто правителството трябва да ги изпълни и в никакъв случай да не се връща към газовата зависимост от Русия, защото, освен че газа е скъп, Русия е ненадежден доставчик и това го доказа като спря газа на половин Европа”, подчерта Ивайло Мирчев.

В противен случай предупреждават за  протести. „Няма аргумент да се подновяват доставките, освен ако някой прекалено много не обича Русия. Но се радвам и се надявам той да обича повече България. Надявам се да няма и тези уверение получихме и от премиера Христо Алексиев, че щ е бъдат защитени енергийните интереси на България”, заяви Мирчев.

Проблем  може да възникне и с Плана за възстановяване. Вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи, че 700 милиона евро, които страната ни трябва да получи през тази година са под въпрос.  А първите 1,3 милиарда евро чакаме още през ноември, ако ЕК ги одобри.

„Знаете, че за второто плащане, което трябва да се случи до края на годината - трябваше да бъдат приети 22 закона. От тях има приет само 1”, твърди Пеканов.

Така служебното правителство ще направи подготовката и за втория транш, но финалната стъпка зависи от това дали ще има работещ парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.