Те са натоварени с над 160 хиляди тона хранителни продукти

Четири украински кораба, натоварени с повече от 160 хиляди тона хранителни продукти, отплаваха от пристанищата в Черно море. Това стана възможно в рамките на споразумението, което беше подписано между Москва и Киев с посредничеството на Турция и ООН. Координацонният център е разрешил заминаването на общо пет кораба - четири от Черноморск и един от Одеса. Два от тях превозват общо 110 хиляди тона царевица и пътуват за турски пристанища. Третият кораб с хранителни продукти се отправи към Китай, а четвъртият - с олио е за Италия.

“Успяхме да възстановим доставките по море на украински земеделски продукти. Пристанищата ни в Черно море отново работят. И въпреки че е твърде рано да се правят заключения, можем да кажем, че това е положително за нашата държава и за всички наши партньори. Най-големият риск - този за сигурността - не е отминал. Заплахата от руски провокации и терористични актове остава”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.