Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела срещу най-голямата ядрена централа в Европа

Зона без оръжие около АЕЦ “Запорожие” поиска Украйна. Това става, след като районът на централата няколко пъти беше обект на обстрел. Москва и Киев си размениха обвинения, кой носи отговорността за стрелбата, като  Украйна предупреди за риск от ядрена катастрофа, подобна на тази в „Чернобил”. От своя страна Москва изрази готовност да допусне експерти на ООН в централата.

ООН поиска експерти на Международната агенция по атомна енергия да получат достъп до АЕЦ Запорожие. Тя е превзета от руската армия, но в нея работят украински служители. 

"Всяка атака срещу ядрена централа е самоубийствено нещо и се надявам, че тези удари ще престанат. В същото време се надявам, че Международната агенция за атомна енергия ще получи достъп до централата", заяви генералният секретар на ООН Антоноу Гутериш. 

Президентът Зеленски е разговарял с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той е поискал спешна намеса на международната общност, включително и за разполагането на мироопазващи сили. "Няма нация в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава обстрелва АЕЦ. Да не дава Господ, ако нещо непоправимо се случи - нищо не може да спре вятъра да разнесе радиоактивното замърсяване", подчерта украинският президент. 

Пореден обстрел срещу АЕЦ „Запорожие“ в Източна Украйна

Руското министерство на отбраната обаче твърди, че стрелбата е от украинска страна. 
"Украинският обстрел повреди високоволтова линия, която захранва Запорожка и Херсонска области. В Запорожката АЕЦ възникна токов удар, който предизвика задимяване. Задействала се е и системата за безопасност, която е прекъснала електрозахранването", посочи Игор Конашенков, говорител на МО на Русия. 

Западни и украински политици смятат, че Русия използва АЕЦ-а като крепост, от която организира атаки срещу украинската армия. Москва предполагала, че Киев няма да отговори на стрелбата и да рискува ядрена криза. Такова е мнението и на бивш служител на централата от близкия град Енергодар 

"Какво ги вършите? Как стреляте край ядрена електроцентрала, как се окопавате около нея? Мислите си - украинците няма да стрелят по нас тук, така че ние можем да стреляме по тях", попита Любов, бивш служител в АЕЦ-а. 
 
До момента няма потвърждение от независим източник коя от двете страни стреля в района на АЕЦ „Запорожие“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.