В съвременното ни битие пътуването се е превърнало в неразделна част от всекидневието. Хората пътуват все по-често по работа, на почивка, за да посетят роднини и т.н.

В днешно време планирането и организирането на пътуването е бързо и лесно. Благодарение на удобството на интернет можете да сравнявате цени, оферти и услуги на своя смартфон или лаптоп. Хората търсят повече свобода, комфорт и удобство при пътуванията си, затова предпочитат да наемат автомобил, докато пътуват в чужбина. Човек търси все повече удобство, свобода и комфорт в своето пътуване и тук идва ролята на една услуга, без която като че ли вече не можем – рент-а-кар.

В днешно време броят на рент-а-кар услугите се е увеличил и те са много по-популярни, отколкото преди. Можете да наемете автомобил веднага, след като пристигнете на летището в България. Разбира се, има някои неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате компания за коли под наем.

Като начало трябва да резервирате автомобил онлайн. Съществуват много компании за отдаване на автомобили под наем, но повечето от тях са местни, с малки и остаряващи автопаркове. Освен това, ако разчитате на възможността да наемете автомобил на място, има опасност предпочитаният от вас клас автомобил да не е наличен или цените да са завишени. Затова е най-добре да отделите няколко минути, докато седите удобно у дома, и да направите резервация онлайн.

Всички сериозни компании за коли под наем имат оптимизирани уебсайтове и центрове за контакт, където можете лесно да направите резервация. Например българската компания Top Rent A Car има много добре организиран уебсайт с възможност за предварително плащане на резервации, подробна информация за услугите и видеоклипове на самите автомобили. Това е една от малкото български компании, които гарантират за повечето класове автомобили марката, модела, годината на производство, вида на горивото, скоростната кутия и други екстри на автомобила.

За изминалите 19 години броят на доволните клиенти надвишава 200 000. Top Rent A Car очаква своите нови клиенти в офисите на компанията, които вече са 13 на брой в цялата страна, чрез националния си резервационен център на тел. 0700 89 050, както и на официалния си сайт TOPRENTACAR.bg.

Важно е да изберете сигурна и надеждна компания за рент-а-кар, която ясно посочва условията и цените си за наемане. Това може лесно да се провери при онлайн резервация и сравняване на офертите. Обърнете внимание на полетата, в които е описано какво е включено в цената. Понякога цената изглежда изгодна, но не включва "скрити" такси, начислявани на място, като например зимни гуми, застраховка и др.

Освен това компанията трябва да има добър рейтинг от клиентите; можете да прецените качеството на услугата, като проверите отзивите на клиентите, както и независими уебсайтове като Review Centre, Trustpilot и др.

Когато наемате автомобил, ви препоръчваме да добавите и допълнително покритие. Това важи особено за България, където пътищата са по-опасни, отколкото в други страни. Когато избирате автомобил под наем, потърсете компания с много офиси в цялата страна и с обслужване за цялата страна. По този начин, ако нещо се случи и имате нужда или искате помощ с наетия от вас автомобил, ще има много места, където да се обърнете за съдействие, а заместващите автомобили могат да бъдат изпратени бързо.

Използването на голям център за обаждания е предимство за клиентите, които искат да получат съвети за шофиране на пътя. Компанията Top Rent A Car има 13 офиса, включително на всички летища, и автопарк от над 2000 автомобила.

Когато наемате автомобил, обърнете внимание на договора, който подписвате. Винаги следете компанията, от която наемате автомобил, дали ще ви даде касова бележка или фактура, дали ще използва кредитна или дебитна карта. В България все още не е рядкост фирмите да предпочитат плащания в брой и да не издават необходимите документи, а автомобилите да се регистрират на физически лица.

Можем да обобщим, че в променящия се свят, автомобилите под наем са както удобство, така и необходимост.