Горещото време създава благоприятни условия за скок на добива

Франция се готви за нови температурни пикове в следващите дни. Докато земеделските производители се задъхват от горещото време, сушата се оказва добре дошла за друг сектор - този за добива на сол.

Кошмар за едни, горещото време се оказва благословия за други.  "На път сме да постигнем рекорд в производството”, споделят производители на сол.

Наричат я "Цветето на солта". Известна съставка в света на висшата кулинария, тази сол е запазена марка на района Геранд, в Северозападна Франция. Методите на добив не са се променили много през последните четири столетия. Работният ден започва в 5 сутринта и завършва в 10 вечерта.

"Работниците ни са уморени, работят 40 дни без почивка. Но дъждът го няма никакъв, затова няма основание да не работим", твърди Одри Лоайе. 

Солта се образува на повърхността на морската вода. А при високите температури и липсата на валежи напоследък, изпаренията са по-интензивни. В резултат - добивът е скочил двойно, в сравнение с предходни години.  С известно неудобство, производителите на сол признават, че глобалното затопляне е полезно за техния бизнес.

"Уви, така е. И само като помислиш какво се случва наоколо - пожарите, безводието. Но - да, ясно е, че сушата е добре дошла за нас”, споделят производителите на сол.

Неслучайно наричат техния продукт "бялото злато" в търговията със сол -  на американския пазар, килограмът се продава за над сто долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.