Въведоха частично бедствено положение в община Панагюрище

Голям пожар гори в Пазарджишко. Огънят е обхванал иглолистна гора между селата Левски и Елшица. Засегнат е периметър от над 2000 декара, като огънят гори на два фронта. В община Панагюрище въведоха частично бедствено положение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Сигналът е подаден около 10:30 в понеделник сутринта. По първоначална информация са запалени сухи треви и стърнища в землището на село Левски.

Местните хора предполагат, че огънят се е възпламенил от незагасена цигара. 

Пожар остави младо семейство с бебе без дом (ВИДЕО)

Високите температури и силният поривист вятър, който много често сменя посоката си, спомагат за разрастването на огъня. На място са изпратени четири противопожарни автомобила и четири джипа със служители на пожарната в Панагюрище, Пазарджик, Велинград и Батак. Над 50 пожарникари и 40 доброволци се борят с овладяването на огнената стихия. Мобилизирани са и хората от близките села.

Вертолет Ми-17 от авиобаза „Крумово” също се включи в гасенето, но не е успял да се включи на местата, където огънят е най-интензивен, тъй като е имало дим.

Към 19 часа пламъците стигат на 100 метра от първите къщи на Елшица.

„На обяд Елшица вече беше обгазена. За нула време огънят премина по билото, обхвана гората и стана страшно”, разказа  Гинка Томева.

Наложила се е евакуация на един мъж, чиято къща е попаднала в района на засегнат участък.

„Едното огнище беше към селото. В момента е локализирано. Гасителните действия ще продължат и през нощта, за да може хората да спят спокойно. Другият фронт е по посока на иглолистна гора”, съобщиха от пожарната.

В капана на огъня се оказа и резерват с елени и сърни, затова беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, за да може животните да бъдат освободени и да няма опасност за техния живот.

Очаква се във вторник в гасенето да се включи и втори хеликоптер.

В Елшица има проблем и с питейната вода, тъй като цялото налично количество се използва за погасяването на пожара. Той ще бъде потушаван и през цялата нощ. Дежурни екипи остават на място.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.