Изтича срокът, даден на 14-те служители на българското посолство в Москва, да напуснат мисията

Остава въпросът дали Русия ще разреши отварянето на секции във федерацията, предвид факта, че България е обявена за неприятелска държава. Изтича и срокът, даден на 14-те служители на българското посолство в Москва, да напуснат мисията.

72 часа след като Русия обяви 14  служители на българската мисия в Москва за персона нон грата, новият ресорен министър остана предпазлив по темата .

“По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага, без да се правят големи и гръмки изказвания”, заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

 Призна обаче че България може да има проблем с обслужването на консулските служби. Заради това там ще се командироват хора. „В този деликатен и за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди”, посочи служебният министър.

„Посолството ни в Русия разполага с 8 души”, допълни  Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

Според бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев гоненето на дипломати и служители от Москва сега не е случайно, тъй като този акт съвпада с края на мандата на кабинета „Петков” и назначаването на служебен кабинет у нас.

„Отговорът е по-мек.  Това, което Руската федерация направи не означава намаляване на числеността на нашата мисия в  Русия. Тези 14 човека ще могат да бъдат заменени с нови 14”, категоричен е дипломатът Милен Керемедчиев.

Засега властите не съобщават кога експулсираните българи ще се приберат обратно в София. Те имат 120 часа да напуснат Русия. Колкото до организацията на вотра зад граница,  Служебната власт не смята, че Кремъл може да забрани разкриването на секции за изборите през октомври.

„Едва ли Руската федерация ще забрани провеждането на избори в двете секции, които ще бъдат открити в двете дипломатически представителства”, посочва Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.