Това каза в "Здравей, България" пулмологът

Пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира актуалната обстановка в страната ни по отношение на разпространението на коронавирус. Той показа графики, според които в момента тестове си правят само хора, които имат много силно изявени симптоми на заболяването. По думите му обаче общият брой на заразените е спаднал.

Друга графика показва, че процентът на хоспитализираните пациенти, спрямо тези, дали положителен резултат на тест, се повишава. Запазва се съотношението на хората, настанени в интензивни отделения, казва още лекарят.

COVID-19: 16 души починаха през последното денонощие

„Справяме се по-добре с пандемията в дългосрочен план”, подчерта пулмологът, като се обоснова, че процентът на починалите вследствие на заразяване с COVID-19, се понижава, макар и плавно. По думите на д-р Симидчиев ниският брой на ваксинации у нас поставя здравната система в постоянна нестабилност.

Той коментира и новия случай, при който жена обиколи няколко здравни заведения, докато бъде приета за лечение от заболяването. „Системата ни не е подредена и структурирана така, че да работи като истинска система”, категоричен е лекарят.

Жена с COVID-19 обиколи 4 болници, докато бъде хоспитализирана

Д-р Симидчиев твърди, че има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко от COVID-19. По думите му е проблем да се заразяваме често. „Когато боледуваме, склонността за тежко боледуване през следващите пъти не е толкова голяма. Факт е обаче, че с всяко следващо боледуване този вирус по малко допълнително уврежда нашата система”, подчерта лекарят.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.