Председателят на Обществения съвет към ЦИК се опасява от фалшиви новини

"За предстоящите избори комуникацията с ЦИК, за да се направи профилактика на дефектирали машини, вече е започнала. Самата профилактика обаче - още не". Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Веселин Тодоров, управител на фирмата, която доставя машините за изборите. 

Той добави, че фирмата е ангажирана с гаранционната поддръжка, която става не по време на вота, а преди това. И че службите проверяват служителите, които поправят дефектиралите машини. „Когато някой нещо трябва да прави, той трябва да бъде проверен от всички скужби – МВР, ДАНС", посочи Тодоров.

Той допуска, че служителите се проверяват за досиета в службите. "Те не  ни дължат обяснения –казват: "Този - да, този - не". Ако са те спрели с 0,5 промила, примерно, това ти се записва някъде и може да бъде решено, че ти си не много благонадежден, ако си позволяваш да караш пил", разказа Тодоров и у уточни, че миналата година са били проверявани 3,4 пъти. "Проверката се очаква да започне до дни, то е в ресора на службите. Предполагам в ресора на министър Демерджиев", каза още управителят на фирмата.

Машините са толкова, колкото имаше и преди, добави той: „Ако някога парламентът реши да се действа еднотипно и в малките населени места, където са малките секции, биха могли да закупят още около 2000 машини, за да се покрият и секциите с под 300 избиратели. Но това е тема за следващия парламент, ако въобще на някой му е важно".

Няма рискове, ако се използват машините и софтуера, който фирмата е доставила, "което вероятно ще бъде така", посочи още Тодоров.

На въпрос не е ли съмнително машините обаче да се съхраняват в частен склад, той отговори: „Това че складът е частен, според мен, е добре. Държавата не е много годна да прави каквото и да било, тя може да контролира, да надзирава, да създава нормативна уредба, но нали виждате - няма молове и хипермаркети, строени от държавата”.

В разговора се включи и Стоил Цицелков, предс. на Обществения съвет към ЦИК. Той също няма притеснения за частния склад. „Тези машини винаги са били съхранявани в този склад. Охраната се осигурява от МВР. Там има добри условия съхранение, тук новина няма. Друг е въпросът, че ако е толкова важно, държавата има ресурс, може да осигури места”.

Неговото притеснение е за фалшивите новини и използването на "недобрата осведоменост на обществото като цяло за изборните технологии, за самия процес и нещата, които се случват". "Това в предишни избори обикновено води до фалшиви новини, до извънредни пресконференции, до едно политическо говорене за машини, за отрязъци. Всичко това може да се избегне, ако обществото е добре информирано какво и как се случва”, подчерта Цицелков. По думите му практиката в България е показала, че проблемите се случват най-често на ниво СИК.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.