Вижте колко често е добре да правим такива тренировки

Бягането е интензивен спорт. Някои го практикуват, за да поддържат форма, а други – за да подобряват рекорди. В епизод на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” експерти дават съвети за това как да практикуваш бягането правилно.

Първият им съвет е преди тичане спортуващият да ходи. Задължителна чат от подготовката е и загряването. То ускорява сърдечната честота и дишането, подготвя мускулите, сухожилията и ставите и довежда тялото до „работна” температура, обяснява треньорът Майк Хорстман.

Загрявката трябва да трае поне 20 минути. След това изправете тялото и бягайте в по-спокойно темпо.

Друг важен фактор за тичащите редовно са дишащото спортно облекло и удобните маратонки, защото при бягане телесното тегло ви натоварва на всяка стъпка.

„Обувките трябва да поемат тежестта. Трябва да имате достатъчно място при върха на обувката – минимум една ширина на палеца”, казва Хорстман.

Важен е и добрият стил на бягане. Треньорът съветва да стъпвате на цялото ходило, а не само на петата, защото това щади ставите.

Тялото хаби много енергия по време на бягане и губи течност – в горещите дни – около 1 литър на час. Това обаче не означава, че трябва да се наливате по време на тичане. Пийте по една малка бутилка вода – препоръчителното количество, което е добре да приемате, е 100 мл на всеки 15 минути.  

Полезно е да бягате по 2-3 пъти седмично, като всяка тренировка трябва да трае между 30 и 45 минути.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.