Коментар на инструктора от БЧК Васил Алексиев и концесионера на плаж „Крайморие" Николай Димитров

Морето по Южното Черноморие вече взе пет жертви това лято. Преди дни жена се удави на плажа в Приморско, а през същия ден мъж не успя да излезе от водата в „Слънчев бряг”. В края на миналата седмица трима души намериха смъртта си в морето в Ахтопол.

Предупреждават за мъртво вълнение днес и през следващите дни

Август е месецът, в който морето се променя и се появява мъртвото вълнение. От началото на седмицата бурният вятър създаде много работа на водните спасители. 

„При мъртво вълнение хората не трябва да влизат навътре в морето. Ако вече са го направили обаче, трябва да излизат косово - т.е. по диагонал, за да не ги тегли морето право навътре”, каза инструкторът от БЧК Васил Алексиев.

Как да реагираме, ако попаднем в мъртво вълнение

Концесионерът на плаж „Крайморие" Николай Димитров отбеляза, че при мъртвото вълнение водата е привидно спокойна. „Вълната е малка, без височина, но когато се влезе в морето, човек усеща под краката си много силно издърпване на пясък и започва да потъва в него. Веднага трябва да се излезе на брега”, добави той.

Водните спасители са категорични, че преди влизането във водата на непознат плаж е добре да се потърси информация от тях за особеностите на мястото. А ако все пак се стигне до ситуация, при която морето ни дръпне, правилата са ясни - най-важното е самообладанието. Спасителите апелират при нужда да се вика за помощ.

А водните гардове настояват за промяна в наредбите, които да им дават права за справяне с непокорните туристи. Водният спасител Димитър Калинов обясни: "В чужбина се работи по друг вариант, както са примерно плажовете, на самия плаж или покрай тази, която е крайбрежната, винаги има една двойка,поне един полицай, който е униформен, който при такива случаи се обаждаме на него и той идва и по съответния администравитен път той може да му иска документи, може да му прави акт".

Повече по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.