Токсините идват откъм Полша

Водни проби, взети след масовото измиране на риба в река Одер, която тече по протежение на част от германско-полската граница, разкриха доказателства за значително замърсяване с живак, съобщи ДПА.

"Първите резултати са налични от снощи. Все още не са официални, но наистина сочат значително замърсяване с живак", съобщи пред медиите Грегор Байер, началник на администрацията по опазване на природната среда в област Меркиш-Одерланд на провинция Бранденбург. Според него теорията, че причината може да се крие в прекалено малкото количество кислород във водата, от самото начало е била отхвърлена от областната администрация.

 

Токсините "очевидно идват откъм Полша, но не са били зесечени чрез съответните системи за предупреждение, така че можахме да реагираме едва когато беше забелязано измирането на риба", добави той.

Полската агенция за опазване на околната среда заяви вчера, че внезапната смърт на хиляди риби в реката вероятно се дължи на промишлено замърсяване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА