Цената влиза в сила от 1 август

Окончателно -  природният газ скача с 60%. Комисията за енергийно и водно регулиране реши - цената става 297,89 лв. за мегават час и влиза в сила със задна дата от 1 август. Това е най-сериозното поскъпване на синьото гориво до момента и със сигурност ще се отрази на цялата индустрия. Регулаторът оправдава шоковото поскъпване с несигурността на газовите доставки и припомня, че цената у нас остава по-ниска от тази в Европа.

Вече 4 години Никола Сукалийски разчита на синьото гориво. Фактурите от последния отоплителен сезон обаче натоварили сериозно семейния бюджет.

„За декември платих 816 лв., докато преди плащах от 240 до 248 лв. Сега се чудя на какво отопление ще бъда тази зима. Това е страшно”, споделя мъжът.

Новото поскъпване с 60% е непосилно за домакинството, разказва Никола и за това вече търси алтернативи.

„Булгаргаз” обяви прогнозната цена на газа за октомври

Според експерти растящите цени на синьото гориво постепенно ще бъдат овладени.

„Не очаквам да има големи сътресения при домакинствата и топлофикациите. Предполагам, че правителството ще пренасочи количествата от Азербайджан и „Чирен” именно за осигуряване на потреблението на „Топлофикация София” и на газоразпределителните дружества”, каза специалистът Мартин Владимиров.

 В една от птицефермите в Костинброд основната суровина е газ. Сравненията им сочат, че за последната година сметките им са се повишили с над 100%. А растящите нагоре цени ги принуждават да изготвят екшън план за оцеляване.

„Ако погледнем фактурата за миналата година, по това време тя е била около 109 лева за мегават час плюс 34% акциз. Сега цената е със 115% по-голяма. Затова ще намалим производството. Разбира се, това има сериозна връзка със заетостта. В момента си позволяваме да държим работници, но не знаем до кога”, заяви Ивайло Гълъбов, представител на птицефермата.

Очакванията на експертите са търсенето на природния газ да намалее с почти 20% заради шоковото поскъпване.

Радев: Интерконекторът е обект със силно регинално и геополитическо измерение

От КЕВР припомниха, че за да има стабилност в доставките на синьо гориво, „Булгаргаз” трябва да положи максимални усилия. Страната ни има достатъчно наличности за септември, увери министърът на енергетиката. Служебната власт за пореден път не изключи и възможността за възобновяване на преговорите с  „Газпром”.

„Сега ще си направим разчетите, за да видим какви количества са необходими и какво можем да доставим. От разликата между необходимостта и сигурните количества зависи дали ще преговаряме с „Газпром”, обясни Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Той подчерта, че занапред приоритет в търсенето на доставки за газ ще бъде ниската цена.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.