Мястото е предпочитано за риболов и почивка през лятото

Язовир „Огоста” е предпочитано място за риболов и почивка през лятото, но е засипан с тонове боклуци. Затова доброволци са решили да се почистят района около водоема. Инициативата стартира в 9:30 часа в района на село Благово.

Пластмасови и стъклени бутилки, джапанки, части от детска количка, найлонови пликове, боя за коса са само малка част от боклуците, който вливащите се в язовира реки са донесли.


Радослав идва от София, за да се включи в инициативата.

„Има много интересни находки, като това например (показва ръка на кукла)…както виждате човешкото безхаберие е безгранично и на това хубаво място, на този прекрасен фон се събират всичките тези отпадъци, които никага няма да се разградят в нашия живот“, казва Радослав Александров.

Към почистването се включи и Любомир, който от ден е на къмпинг на брега на язовира.

„Погледнете какво е, никоя година не е било такова нещо. Тук идвам от 15-16 години и повече“, сподели той.

Боклукът идва основно от реките, които се влизат в язовира. „Боклукът целия е докаран реално от река Бързия и съответно реката го е събрала от деретата, в които се изхвърля
нерегламентирано и се е озовал тук“, смята Денис Тодоров.

„Особено за окото е много неприятна гледка, както виждате това е един от най-красивите брегове…не е приятно нито за рибите, нито за нас хората“, заяви Валери Спасов – инспектор ИАРА – Монтана.

Участъкът, който трябва да бъде почистен е близо километър и половина.

„Искам да призова всички колеги да си събират боклуците, това е най-важното, защото може да е от реката, но 30% е от нас и не сега да се стоят на топло и да не ги вали дъжда, защото това всичко отива в рибата после“, посочи Борис Борисов.
Инициативата по почистването ще продължи и следващия месец.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.