Коментар на проф. Петя Трифонова от БАН

Очакват ли ни магнитни бури до края на лятото и каква ще бъде тяхната сила – по тази тема за „Събуди се” коментар направи проф. Петя Трифонова от БАН.

„Наблюдението на магнитното поле тази седмица показа активен период, който започна в началото на седмицата. На Земята се формира магнитна буря, която за щастие на територията на страната достигна само нива на смущение”, каза тя.

По думите й Земята постоянно се развива и променя, а нашата задача е да се адаптираме към тези промени. „В момента сме в нов слънчев цикъл, който ще продължи 11 години. Неговият пик ще бъде през 2025-2026 г. Тогава очакваме активността на Слънцето да е максимално силна и ние да усетим промените”, посочи Трифонова.

„Трудно е да се правят дългосрочни прогнози, но очакваме около 17 август срещу Земята да застане геофективна орбита активен регион на Слънцето, от който съответно има възможност да има повишена активност и смутено магнитно поле”, коментира тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.