Критици твърдят, че наименованието може да звучи унизително или расистки

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на болестта маймунска шарка, след като някои критици повдигнаха въпроса, че наименованието може да звучи унизително или расистки, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

В изявление здравната организация на ООН обяви, че променя имената на две семейства на вируса, като занапред ще се използват римски цифри вместо географски означения, за да се избегне стигматизиране. Версията на заболяването, известна досега като Басейна на Конго, ще се нарича вече клас I, а западноафриканската ще се нарича клас II.

Калифорния обяви извънредно положение заради маймунската шарка

Решението е взето след заседание на учени през седмицата в съответствие с настоящите добри практики за именуване на заболяванията, които целят да се избегне нанасяне на обида на културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи и да се минимизира отрицателното въздействие върху търговията, пътуванията, туризма и благосъстоянието на животните. Множество заболявания като японски енцефалит, вирус "Марбург", испански грип и близкоизточен респираторен синдром са наречени на географски райони, където първо са се проявили или са били идентифицирани. СЗО досега не е предлагала публично промяна на названията им.

ЕК одобри ваксина срещу маймунската шарка

Названието на маймунската шарка е дадено през 1958 г., когато при маймуни по време на изследване в Дания е наблюдавана подобна на шарка болест.

От СЗО казаха, че дават възможност и на обществеността да предложи име на заболяването, но не посочи кога се очаква да бъде обявено. От месец май досега по света са регистрирани над 31 000 случая на болестта.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА