Тя датира от времето, когато Римската империя нахлува в нашите земи

Крепостта „Калето” датира от времето, когато Римската империя нахлува в нашите земи. Крепостта е изградена с цел защита на важен търговски път, но самата местност е населявана много преди това още в дълбока древност.

АНТИЧНОСТ И МИСТИКА: Крепостта "Сторгозия" и нейните тайни (ГАЛЕРИЯ)

„Намерени са находки от кремък, които ни подсказват, че тук са се заселили хора, които са започнали да водят уседнал начин на живот и да се занимават с производство на кожа, обработка и производство на керамика. Крепостта е престанала да се използва, когато България е паднала под Османско владичество. Реставрирана е преди около 10 години по европейски проект. Оттогава тя е туристическа атракция на град Мездра”, каза Венелин Нинов, студент по история в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и екскурзовод на крепостта „Калето” в Мездра.

Легенда гласи, че когато турците дошли по нашите земи, те задължили един от гражданите да събира данъка „джизие” от своите съграждани. Той обаче отказал и турците пленили неговата съпруга. Смята се, че под крепостта има подземна пещерна галерия.

„Мъжът е намерил подводен тунел, промъкнал се е и влязъл в нея. Една нощ, когато турците отишли да пият вода, видели, че долу нещо свети. Българинът хвърлил няколко жълтици в кофата, с която те дърпали вода. Когато ги видели, те решили, че долу има злато от римляните и спуснали един от тях. Българинът го причакал и го убил. Дръпнал въжето на кофата, турците  го издърпали, видели, че е мъртъв и решили, че Аллах ги наказва. Оттогава те напуснали и се смята, че в този район е нямало тяхно присъствие”, разказа още Нинов пред БГНЕС.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.