Това каза туристическият министър в "Събуди се"

В разгара на лятото обръщаме поглед към туризма. Как държавата ще привлича нови туристи и под риск ли е зимният сезон с поскъпването на енергоресурсите? Равносметката е на ресорния служебен министър Илин Димитров, който е на посещение в морската ни столица - Варна. По думите му сезонът, макар и кратък, ще е по-добър от миналогодишния и с лек спад спрямо този през 2019 г.

ВНИМАНИЕ: Мъртво вълнение

Димитров открои три проблема, с които министерството ще се бори в рамките на този сезон. На първо място той подчерта, че поради пандемията от коронавирус, туристическият сезон протича по по-специфичен начин и хората трябва да са предпазливи. На второ място служебният министър на туризма сложи проблема с програмата за украински бежанци у нас. „Трябва да се заплатят на всички хотели средствата, които са отпуснати. Имахме много забавяния, имахме на 500 жалби”, каза Илин Димитров. Той увери, че повечето от тях са обработени и в рамките на следващата седмица обезщетенията за хотелиерите ще бъдат изплатени. Третият приоритет, който Министерството на туризма си е поставило, е категоризацията на хотели у нас.

Димитров призова българските туристи да посещават родното Черноморие като сподели, че в ход е кампания, която цели да удължи сезона и да върне у нас както българските, така и туристите от съседни нам държави – Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония.

Фалитите са непрекъснат процес. Това каза министърът, попитан дали очаква такива през зимния сезон, предвид високата цена на синьото гориво у нас.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.