Темата коментира икономистът Стоян Панчев

Шоковото поскъпване на природния газ с рекордните 60 процента ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса. Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си. Заради галопиращите нагоре цени на синьото гориво, очакванията са за скок и в сметките, които плащаме на топлофикациите. Искането им е от 1 януари да плащаме двойно за парно и топла вода. Темата коментира Стоян Панчев, който е икономист от Експертния клуб за икономика и политика.

СЛЕД ПОСКЪПВАНЕТО НА ГАЗА: Ще има ли скок в цените на парното и хляба (ОБЗОР)

„При нас е по-сложно, защото от една страна имаме субсидирана енергия за потребителите. Т.е. има някакво генерално ниво на субсидиране на потребителите. В същото време ако ще се прави социална политика, тя трябва да е конкретна нужда”. Така Панчев коментира призива на Международния валутен фонд към правителствата да подпомагат рисковите групи.

Бизнес в капана на газовата криза: Очакват ли се фалити

Сметките на икономистите показват, че ръстът на заплатите. „Ако се търси някакъв по-широк ефект, трябва намалението на ДДС да е за по-голяма част от потребителската кошница, не само за хляба”, категоричен е Панчев. Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят. „Дори възможно намаляване на ръста на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличаване ще е по-малък”, допълни икономистът.

Илин Димитров: Фалитите са непрекъснат процес

Междувременно негови колеги смятат, че ще бъдем свидетели на завишена инфлация в следващите 5-10 години.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.