Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо 30 фермери

Нов хенипавирус, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени. Към момента заразените са десетки, но поради бързото му предаване той ще бъде наблюдаван. Възможно е от него да тръгне следващата световна пандемия, твърдят учените, цитирани от Си Ен Ен.

Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо 30 фермери, като към момента се смята, че той е предаден на хората от земеровки - малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания.

До сега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса, но 35 несвързани помежду си пациенти са били приети с треска в болници в провинциите Шандонг и Хенан между 2018 г. и 2021 г.

ООН: Сътрудничеството между САЩ и Китай е важно за решаване на глобалните проблеми

„Изключително подценяваме броя на тези зоонозни случаи в света и това (вирусът Langya) е само върхът на айсберга“, каза експертът по нововъзникващите вируси Лео Пун, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Хонконг, който не е участвал в последното проучване.

Изследователите отбелязват, че новият патоген е много подобен на вируса Нипа. Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход.

Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС