Причината - внезапно пресъхване на захранващата региона Искрецка река

Остава в сила бедственото положение в Своге заради липсата на вода. Причината е внезапното пресъхване на захранващата региона Искрецка река.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Дебитът й от обичайните 130 литра в секунда за денонощие е паднал на около 30 литра в секунда. Все още обаче се уточнява какво е довело до пресъхването - срутване на пещера или човешка дейност.

В Своге има открити 15 пункта и две водоноски. Изготвен е и график за това къде, как и кога ще се раздава вода за гражданите. 

Зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов каза, че през 70-те години на миналия век отново е имало подобен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило поради разместването на земни пластове. 

Пещерната система, където се снабдява водата на Своге е около 200 километра. “Там вътре не се знае какво се случва. Надявам се да е някое срутване на стена, временно запушване на тези извори и в следващите дни водата да се върне”, каза инж. Михайлов.

Пораженията от пресъхването на водата усетиха и в рибарниците в района. 

“Понесохме огромни загуби и сме представени пред огромен проблем, защото нямаме възможност да извадим тази умряла риба. Това може да предизвика екологична катастрофа”, каза Калоян Тотев, собственик на рибарник, в чиито басейни към момента има над 10 тона умряла риба.

“Имахме алтернативни варианти, в които въртим водата и я окислородяваме допълнително, но това е , когато има поне минимален приток”, обясни Тотев.

В района има 4 рибарника. Загубите там също са огромни. Щетите за Тотев са на стойност около половин милион лева.

Десетки общини отправиха помощ към Своге, сред които София, Пловдив, Гоце Делчев и Дупница. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.