Среща с жената, реанимирала над 20 минути пострадалата

Мълния удари 18-годишно момиче в Приморско. Младата жена е в кома с опасност за живота и е настанена в реанимацията на университетската болница в Бургас. Други двама души са с леки наранявания. Инцидентът станал около 17 часа във вторник, когато над града премина сериозна буря. Теодора пристигнала с приятели в града и спрели на автогарата. Тя, приятелят ѝ и още един мъж пишели двустранен протокол за лека катастрофа. Мълнията поразила момичето, което се било опряло на дърво на паркинга, но от ударната вълна са пострадали и двамата мъже, като техните травми са по-леки.

Мълния удари 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

До идването на линейката жена от близък хотел оказала първа помощ. Тя се казва Снежана Йорданова. След като чула мощния гръм, тя излязла пред хотела и видяла, че има инцидент. Чула и призивите за помощ на приятеля на пострадалата жена. Веднага започнала сърдечен масаж и обдишване. „Правехме го през цялото време докато дойде линейката, а тя се забави доста”, каза Снежана. По думите й спешната помощ дошла от Царево, но след повече от 20 минути от подаването на сигнала. „Имаше хора, които можеха да съдействат, но се оказахме само аз и този млад мъж под дъжда”, спомня си спасителката.

Състоянието на пострадалото момиче продължава да бъде тежко, съобщиха за NOVA от болницата. Лекарите обаче са обнадеждени, че Теодора ще се оправи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Радослав Калчев е експерт по защита срещу мълнии. По думите му, имайки предвид, че инцидентът е станал в района на автогарата в Приморско, би трябвало там да е имало работеща мълниезащитна система. „Ако има, тя или не е сработила, или не е достатъчно добре и правилно изградена, или просто отсъства”, коментира експертът.

Той припомни, че по време на гръмотевична буря е противопоказно да стоим под дърво или високи стълбове. По думите на Радослав Калчев пострадалите е трябвало да влязат вътре в автомобила, защото гумите действат като естествен изолатор за високото напрежение.

 

 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.