Тя е осигурена от няколко общини, сред които София

5 тира с отблокираната от държавния резерв 99 хил. литра питейна вода пътуват за Своге". Това обяви на брифинг заместник кметът на Своге инж. Валентин Михайлов. 

Разкрити са 18 стационарни пункта и 2 модулни водоноски, от които хората ще могат да се снабдяват, добави Михайлов.  Вода е осигурена и от няколко общини, сред които София, Гоце Делчев, Ботевград и Долна Баня. Очаква се вода и от Девин.

В четвъртък сутринта Своге очаква хидрогеолог, който започва да работи с управителя на ВиК София област за разкриването на два сондажа в река Искрецка, за да може да се осигурят и допълнителни количества вода. "Ще стигнем до всеки човек", категорични бяха и тримата заместник кметове на Своге. 

Причината за безводието засега се изяснява. Има вероятност да са геоложки особености на главните пътища, по които идват водите в Искърския извор, обясни инж. Михайлов. 

По-рано комисар Николай Николов коментира на брифинг в МС по темата, че сред дългосрочните приоритети е възстановяване на водохващането в село Искрец. “Получихме съдействието на министъра на регионалното развитие за консултиране със специалисти, които да определят вариантите за възстановяване на водата”, поясни той. 

До момента в рибарниците край Своге има 40 тона риба мъртва риба,  която трябва да бъде унищожена по безопасен начин, подчерта още Николов. “С тази задача се заеха земеделското министерство и БАБХ”, допълни той. 

Общината също ще помогне, коментира и зам. кметът Михайлов. „Обадихме се на екарисаж, влязохме във връзка с него, започваме да чистим това количество риба, което е мъртво. Утре - в други ден проблемът ще започне да се решава. Ще се опитаме да платим разходите, свързани с екарисажа", каза той и добави, че става дума за 1 лв. на кг. риба.

Комисар Николов обясни, че водата в реката не е изчезнала напълно, но дебитът ѝ е много нисък. Той припомни, че това не се случва за първи път. 

В Своге със заповед е отменен пазарния ден в четвъртък. По думите на заместник кметовете ситуацията остава критична.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.