В 18 пункта са поставени бидони с вода за битови нужди

Остава в сила бедственото положение в община Своге. Тази сутрин се появиха  обнадеждаващи новини за увеличение на дебита на водоизточника, който захранва града - река Искрецка. Дебитът се е увеличил на 80 литра в секунда, но това все пак е далеч от 130 литра, които е имало до неделя.

Бедствено положение в две общини заради проблеми с водата (ОБЗОР)

Към момента 12 000 души разчитат на вода от предоставени бидони.

Държавата и местната власт търсят решение на проблема. Стана ясно още, че ВиК София област работи по изграждането на два шахтови кладенеца, както и нов сондаж.

„Вчера, в началото на деня беше 30 литра в секунда. Вечерта имаше леко покачване до 54 литра. Има увеличение, но то все още е крайно недостатъчно, за да бъде решен проблемът”, заяви зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов.

ВиК-София област постави и две помпи, които да допълват река Искрецка с вода от кладенци.„В района на реката в квартал „Козарника” ще направим два шахтови кладнеци. Очакваме още 15-20 литра вода”, добави още инь. Михайлов.

“По моя преценка това, което можем да използваме е около 40-50 литра”, каза Иван Иванов, ВиК - София-област.

Дори с тази допълнителна вода - проблемът не се решава. Оказва се, че Своге има вода на склад в новоизграден резервоар по европроект. Кранчето обаче не може да бъде пуснато, защото водопреносната мрежа била стара.

Общината пуснала писма до ресорните институции още преди година.Все още никой няма категоричен отговор на въпроса защо реката пресъхна. Версиите варират - от отклоняване на водата за ВЕЦ-ове, през срутване или запушване на пещера. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.