Пламъците започнали от военния полигон до града

Втори ден продължава борбата с огнената стихия, която бушува край Казанлък. Пожарникари, горски служители и доброволци се включиха в гасенето на пламъците. Локализиран е пожарът, пламнал вчера в района на полигон „Тюлбето“ в землището на град Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Пожар гори до военния полигон край Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пламъците тръгнаха вчера от военния полигон край града. Властите уточниха, че пожарът е започнал след обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Пламъците бързо се разраснаха и стигнаха до гората и района на вилната зона до града. В гасенето се включи и военен хеликоптер. Няма пострадали хора. Има сведения за изгорели необитаеми къщи във вилната зона. 

От Министерството на отбраната по-рано съобщиха, че огънят е локализиран с помощта на над 114 военнослужещи, които са участвали в гасенето, но от пожарната отрекоха.

Локализираха пожара на Младежкия хълм в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

През цялата нощ пожарникари и горски служители контролираха огъня. „Проблемът беше, че вятърът първоначално заведе пожара на север до две населени места, а след това започна да духа от северозапад”, заяви комисар Стоян Колев.

Видео: БГНЕС

1400 декара гори са изгорели в пожара. Една от най-критичните ситуации е била в късния следобяд вчера, когато внезапно огънят обръща посоката си.

„Там се намират складове за боеприпаси и други такива военни производства. Не е близо до мястото. Също така и новото, и старото сметище на Казанлък са там, което е доста голям обект с инфраструктура. Наложи се и него да защитим”, съобщи още Колев..

„Това, което е известно, е, че огънят се е породил вследствие на контролирано взривяване на открити боеприпаси около село Шейново от сапьорския модул”, каза областният управител Иван Чолаков.

Пожарът се разпростира и във вилна зона на метри от къщите на хората. „Беше страшно. Даже през нощта в 12 часа слизах до комшията, за да гледам какво става”, коментира Атанас.

„От самото начало съм на пожара. 1 час звънях на 112, комшията до мен и той. Нито пожарна дойде, нито нищо и накрая се оказа, че военните, докато не кажели, пожарната не можело да гаси и го изтърваха в дерето, както всяка година и стана страшно”, каза Георги.

Над 100 военнослужещи днес се включиха в гасенето на пожара.

Тази сутрин в затворения участък на Подбалканския път имаше и катастрофа. Жена се е ударила челно в полицейски автомобил, който спира движението в участъка. Леко пострадал е полицаят в автомобила. По-късно беше движението по Подбалканския път в посока Бургас беше пуснато.

От ранният следобед отново се появиха огнени огнища, разпалени от силния вятър. Пожарът прехвърли и от южната страна на подбалканския път на три километра от село Черганово. Достигна на метри от площадка с противоградни ракети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.